REAL
Van inhoud naar vorm: Identiteit versus zelf
We hebben allemaal gedachten over onszelf. Maar er is een verschil tussen wat we denken en hoe we die gedachten ervaren. Wanneer je je gedachten ervaart, hoef je meestal niet te vragen of het je eigen gedachten zijn. In het beste geval hoeven we hier nooit over na te denken, omdat het gewoon vanzelfsprekend is.
In de fenomenologie (een discipline van de filosofie) maken we een onderscheid tussen identiteit en het basiszelf. Identiteit is iets waar we over kunnen nadenken en beschrijven, zoals het vertellen van een verhaal over onszelf. Het basiszelf daarentegen is ons directe gevoel van “ik” in onze ervaringen, iets waar we meestal niet over nadenken.
Bij sommige mensen is dit basisgevoel van zelf verstoord. Mensen met schizofreniespectrumstoornissen ervaren hun eigen gedachten soms als vreemd, niet echt van henzelf. Dergelijke subtiele veranderingen in hoe mensen zichzelf en de werkelijkheid waarnemen kunnen al plaatsvinden lang voordat iemand gediagnosticeerd wordt met een schizofreniespectrumstoornis. In de loop van de tijd verliezen mensen met psychose vaak het contact met hun gevoel van zelf, waardoor ze niet meer het gevoel hebben dat ze deelnemen aan het leven om hen heen. Soms kan zelfs de wereld om hen heen nep lijken of als een theater.
We weten nog steeds niet veel over hoe deze verstoringen zich ontwikkelen en of bepaalde veranderingen psychose kunnen voorspellen. We weten ook niet of deze veranderingen zich in specifieke contexten voordoen. Dit willen we ook onderzoeken. Huidige behandelingen richten zich voornamelijk op symptomen zoals hallucinaties en wanen, en negeren grotendeels deze subtielere veranderingen in het ervaren zelf van mensen met psychose. Wij denken dat het belangrijk is om de eerste-persoonsperspectieven van mensen die veranderingen in hun gevoel van zelf en werkelijkheid hebben ervaren te onderzoeken.
Als we kunnen begrijpen hoe veranderingen in het basiszelf zich in de loop van de tijd ontwikkelen, kunnen we misschien mensen eerder helpen.
De REAL-Studie: Reflection on Experiences of Alteration of Lived Self and Reality
In de REAL-studie onderzoeken we veranderingen van moment tot moment in het gevoel van zelf en de werkelijkheid. We betrekken mensen die zelf een psychose meegemaakt hebben op elk niveau om een zelfrapportage-instrument te creëren om deze veranderingen in de loop van de tijd te bestuderen. Daarna zullen we dit instrument gebruiken om veranderingen in het gevoel van zelf en de realiteit te volgen bij mensen met een verhoogd risico op het ontwikkelen van een psychose.