Veelgestelde vragen

Waarom?

Wij geloven dat ervaringen ons maken tot wie we zijn als mens. En ervaringen doe je op wanneer je er op uit gaat en activiteiten onderneemt. Dit klinkt heel logisch, maar  wanneer je verblijft in een instelling is het niet altijd zo vanzelfsprekend dat je activiteiten doet en mensen ontmoet die niets te maken hebben met zorg of behandeling. Ondanks dat goede zorg en behandeling belangrijk is, zijn de activiteiten die daar juist niets mee te maken hebben minstens zo belangrijk. De dingen die je leuk vindt, de mensen die je ontmoet en de talenten die je hebt maken jou tot wie je bent.

Hoe werkt het?

“Dit Ben Ik” is een activiteitenrad die je helpt je om deze activiteiten te ondernemen. Je kiest zelf iemand uit met wie je samen een activiteiten wilt ondernemen. Door aan het rad te draaien verschijnen er drie activiteiten, waaruit je er eentje kiest. Deze activiteit doe je allebei.

*Een voorbeeld*

Samen met mijn zus draai ik aan het rad. Er verschijnen drie keuzes:

1. Zoek (of creëer) een geur waar jij een goede herinnering aan hebt en laat dit de ander ruiken

2. Ga er op uit om verschillende geuren te ruiken en leg uit wat je van de geur vindt

3. Laat de ander ergens ruiken of proeven wat jij vroeger zelf graag at/dronk

We kiezen samen voor de eerste optie. Ik heb een goede herinnering aan appeltaart, dus maken we samen een appeltaart en ruiken we deze geur. Samen hebben we het over de appeltaarten die oma vroeger bakte. Mijn zus heeft een goede herinnering aan vers gemaaid gras. Samen gaan we naar een grasveld waar iemand aan het maaien is.

De activiteiten die we doen leggen we ook vast, in een “Dit Ben Ik – waaier. Ik knip een stukje uit het pak appeltaart en plak deze in de waaier. Mijn zus heeft een foto geprint van onze wandeling naar het grasveld toe en plakt deze in. We schrijven er een klein stukje bij.

De volgende keer kan ik er voor kiezen om nog een keer met mijn zus aan het rad te draaien, maar ik kan ook iemand anders kiezen. Ik vind het ook fijn om mijn verpleegkundige beter te leren kennen, en zij mij.

Wat levert het op?

Met Dit Ben Ik heb je op een leuke manier contact met anderen. Je leert elkaar op een nieuwe manier kennen, en je leert jezelf beter kennen. Het contact met anderen, .de activiteiten die je doet, de ervaringen die je hebt en alle herinneringen die je verzamelt zorgen er voor dat je ontwikkelt als mens. Zo maak je weer nieuwe stappen. Mensen om je heen leren jou ook op een andere manier kennen. Ze kennen niet alleen de zorg die je nodig hebt, maar ook dat je van appeltaart houdt, dat je geboren bent in Zoetermeer, dat je vroeger veel schaakte en dat je eigenlijk altijd boer wilde worden. Dit is minstens zo belangrijk